Profesorul Eliot Sorel, un lider de talie internațională, un vizionar, un inovator

Este o mare onoare şi plăcere, în acelaşi timp, să prezint cariera strălucită a Profesorului Eliot Sorel, Doctor în Medicină şi Membru Extraordinar pe Viaţă al Asociației Americane de Psihiatrie. Domnia Sa este Redactor-Șef Fondator al Revistei de Sănătate Mintală Globală și Psihiatrie, Profesor de practică în Sănătate Globală, Politici și Management în Sănătate, Psihiatrie și Științe comportamentale, Școala de Medicină și Școala de Sănătate Publică, Universitatea George Washington, fiind şi Fondator al Secțiunii de Mangement al Conflictelor, Asociația Mondială de Psihiatrie. De asemenea, Domnia Sa este un lider medical recunoscut la nivel internaţional, fiind un reputat consultant în politici pentru sisteme de sănătate şi un valoros formator.

De altfel, în octombrie 2009 Domnia Sa a devenit „Doctor Honoris Causa” al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Anterior, în anul 2004, a fost decorat de către Preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua Romaniei”, în grad de Comandor.

Înainte însă de a reaminti unele dintre performanţele la scară internaţională ale distinsului Profesor Eliot Sorel, vă rog a-mi permite a mai imprima câteva puncte sensibile de culoare locală. Domnia Sa a absolvit reputatul Liceu „Nicu Gane” din Fălticeni. Nicu Gane a fost un membru activ al Academiei Române. Iată câteva nume de foşti elevi ai acestui liceu: Ion Irimescu, Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, Horia Lovinescu, Constantin Ciopraga ş.a. Ca şi Profesorul Eliot Sorel, toţi aceştia au contribuit la “Magia Fălticenilor”, cum frumos aminteşte Domnia Sa. Există şi o coincidenţă interesantă peste ani. Prima scriere literară în proză a lui Nicu Gane (emoţionat) a fost citită într-o şedinţă a “Junimii” de Titu Maiorescu care a exclamat: “Ei bine… domnilor, iată o nuvelă!” Nuvela era intitulată “Fluierul lui Ştefan”.

Copil fiind, mărturisea Profesorul Eliot Sorel, a fost un admirator al lui Ştefan cel Mare şi a rămas aşa. Respectul faţă de plaiurile copilăriei a rămas neschimbat, iar contribuţia Domniei Sale este larg recunoscută. Legătura cu ,,sculptorul de suflete”, Ion Irimescu, este puternică şi confirmată inclusiv de ,,Cartea Fălticenilor” (autor Cătălin Ciolca, Editura Omnia 2005) care i-a găzduit şi pe aceşti doi foşti elevi ai Liceului „Nicu Gane”. Nu a fost întâmplătoare nici organizarea Congresului internaţional SANABUNA din 2012 la Muzeul de Artă ,,Ion Irimescu”, păstrător al celei mai bogate colecţii de autor din ţara noastră şi una dintre cele mai reprezentative la nivel european.

Iar recentul număr al Revistei Comitetului Român al Distribuţiei prezintă imagini memorabile atât de la evenimentul SANABUNA de la Fălticeni sau de la diferite acţiuni semnificative în Bucureşti, cât şi de la evenimente prestigioase de peste ocean, precum şi două lucrări de excepţie la nivel internaţional ale Profesorului Eliot Sorel (,,21st Century Global Mental Health, Jones & Bartlett Learning, 2012; ,,The Marshall Plan: Lessons Learned for the 21st Century”, OECD, Paris, 2008).

Distinsul Profesor Eliot Sorel şi-a făcut studiile superioare la Paris, Londra și New York. Specializarea în psihiatrie a obţinut-o după ce a urmat, în SUA, Facultatea de Medicină a Universității Yale. Domnia Sa a impus, ca medic practicant, conceptul de Sănătate Totală (TOTAL Health), un model integrat de îngrijire primară, sănătate mintală și sănătate publică. Sunt cunoscute, de asemenea, o serie de studii comparative efectuate pe plan internaţional, precum şi importante proiecte clinice inițiate și conduse de Profesorul Eliot Sorel, tot la nivel internaţional. Mereu neobosit, chiar înspre finalul săptămânii trecute ne-a transmis un proaspăt emis document al Uniunii Europene util unui proiect la care lucrăm în prezent. De altfel, acest document este în ton cu prelegerea susţinută de Domnia Sa la recenta conferinţă organizată de Camera de Comerţ Americană (AmCham) în Washington DC în legătură cu modelul amintit de Sănătate Totală (TOTAL Health) şi cel al colegilor din Scandinavia – Sănătatea în Toate Politicile (Health in All Policies).

Se cuvine a face legătura şi cu evenimentul de mâine de la Academia Română, cel mai înalt for de știință și de cultură din România. Acesta reprezintă o celebrare a prezenței culturale a României în SUA, ca urmare a Proiectului Romania la Smithsonian 1999 inițiat de către Profesorul Eliot Sorel în vara anului 1997. Domnia Sa a colaborat în acest sens cu Academicianul Augustin Buzura, Presedinte al Fundației Culturale Române, cu Directorul Festivalului Richard Kurin (antropolog cultural american, responsabil pentru muzee și cercetare la Smithsonian, din Washington, DC). Desigur proiectul a beneficiat de sprijinul Președintelui Emil Constantinescu și al Guvernului României.

Centrul pentru viață populară și patrimoniu cultural de la Smithsonian a considerat genericul „România – porți deschise” ca fiind potrivit pentru ceea ce a fost, de fapt, o deschidere la Festivalul relațiilor dintre poporul american și cel român. Dupa cum s-a precizat atunci, programul Festivalului și procesul de realizare a acestuia au reprezentat o colaborare importantă între România și Statele Unite. A fost  construită o frumoasă biserică tradiţională de către meșteri maramureșeni (din materiale transportate peste ocean). Programul Festivalului a inclus muzică și dans, tradiții culinare etc., atrăgând peste 1.100.000 de vizitatori, alte aprox. 40.000.000 de persoane cunoscând România în acest context prin intermediul mass-media (CNN, CBS, Canal 4, Discovery, 80 de ziare americane etc.), care a transmis în direct întreaga această deosebită manifestare.

Iar după cum vă este cunoscut, în această seară, la Ateneul Român, Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor” va concerta cu interpretări ale compozițiilor lui George Enescu și George Gershwin, urmând să încânte participanţii la această semnificativă celebrare (de mâine) a prezenței culturale a României în SUA din 1999 pe care o datorăm distinsului Profesor Eliot Sorel, un lider de talie internaţională, un vizionar, un inovator.